EOK: Harkintavalta ja ennakkoasenteet
Erilaista harkintavaltaa on Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry:lle tulleen palautteen mukaan yhä enemmän julkisen vallan käytön eri muodoissa. Harkintavalta on erityisen altis vääristymätaipumuksille, jotka johtavat erilaisten ennakkoasenteiden “saastuttamaan” päätöksentekoon. Yksi vakava vääristymätaipumus on ankkuroinnin ja vahvistusilluusion yhdistelmä. Se tosin on vain yksi monista. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että päätöstä tekevä virkamies valitsee hyvin aikaisessa vaiheessa sellaisen ratkaisun, johon hän varsinkin alitajuisesti vahvasti sitoutuu. Tämän jälkeen hän ylipainottaa tätä ratkaisua tukevia seikkoja, ja jättää huomioimatta tai alipainottaa tällaista ratkaisua vastaan puhuvia seikkoja.
Myös omaan sosiaaliseen ryhmään kuuluvien suosiminen on tavallinen päätöksiä vääristävä tekijä. Tämä tarkoittaa yleensä päättävien virkamiesten ylivertaisen vahvaa ja suojeltua asemaa silloin, kun tavallisen kansalaisen tai yrityksen tulisi saada oikeutta viranomaisvirheitä tai -väärinkäytöksiä vastaan. Nykyiset paljastukset esimerkiksi Suomen Hiihtoliiton toiminnasta eivät tarkoita, että tilanne olennaisesti poikkeaisi esimerkiksi monista viranomaisorganisaatioista Suomessa. Hiihtoliitto vain menetti sen sosiaalisen suojelun, jota kulissien ylläpitäminen vaatii.
Päätösvääristymät usein toimivat synnyttämällä ennakkoasenteita. Omaksumamme ennakkoasenteet ovat syvään juurtuneita, tunnepitoisia, ja samalla myös neurologisia. Tiedämme, että jos uusi informaatio ei vastaa muodostamiamme ennakkokäsityksiä, yleensä torjumme tiedon. Miksi? Tämä on mielen keino suojautua ja varjella uskomuksiamme, henkilökohtaista käsitystämme maailmasta ja oman ryhmämme sosiaalista uskottavuutta, “sosiaalista kulissia". Sellainen tieto, joka on ristiriidassa aiemmin omaksumamme tiedon tai ylläpitämiemme sosiaalisten kulissien kanssa, aiheuttaa levottomuutta, pelkoa, ja yleisesti horjuttaa tunne-elämän tasapainoa.
Lainsäätäjä on tunnustanut ennakkoasenteiden vaarantavan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hallinnon. Ongelmaa vastaan on toimittu erilaisella esteellisyyssääntelyllä, mutta esteellisyyssääntelyä sovelletaan hyvin pinnallisesti ja suppeasti ongelman laajuuteen ja syvyyteen nähden. EOK:n piirissä tehdään työtä muutoksen saamiseksi nykyiseen huonoon tilanteeseen.
Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto - EOK ry.
Jarmo Juntunen
toiminnanjohtaja
lainsäädäntötoimittaja
————————————————————
Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto - EOK ry
PL 1243
96101 ROVANIEMI
Puh.+358 (0)16-344 410, 0400 - 391 658
www.eok.fi
Yhdistysrekisteritunnus 189.884
Y-t