Innovaatiot taas ovat lopputuloksia ja kehitystyö on tehty loppuun. Keksinnöt pitää kuitenkin patentoida maailmanlaajuisesti. Monesti uusissa läpimurtokeksinnöissä on useampi uusi oivallus ja patentoitavaa voi olla 2-3 patenttia/maakohtaisesti.
Patentointi on siis kallista ja vaatii riskirahoitusta. Patentit haetaan yleensä vasta prototyyppien tekemisten jälkeen, jolloin keksinnöt saadaan pysymään salaisina ja selvitetään patentointimäärät.
Kuntien ja kaupunkien pitää tulevaisuudessa rahoittaa keksijöitä juuri tässä vaiheessa. valmiiksi rakennetuissa keksinnöissä, jotka on patentoitu- ei siinä vaiheessa enää tarvitse rahoitusta.
Palautteena riskinottaja-kaupungit saisivat uuden alan työpaikkoja ja omistajina lisenssimaksuja ja tekijänoikeusmaksuja jokaisesta valmiista tuotteeesta n.5-8% tai osinkoja, jolloin kunnan normaaliveroja voidaan alentaa.
Nykyään keksinnöt keskittyvät isoihin firmoihin. Ne saavat helpoimmin tekesin ja sitran rahoja,joista on tullut jonkinlaisia “suojelurahoja” isoille firmoille kuten Nokialle, että ne pitäisivät edes jotain toimintaa Suomessa tulevaisuudessa.
Yksityisten keksijöiden rahoitus on retuperällä Suomessa. Valtion jakamia rahoja saa ehkä max. 300 000 euroa, mutta keksinnöt pitää paljastaa virkamiehille. Tähän keksijät eivät tule suostumaan, koska tällöin keksinnöt tulevat varmasti varastetuksi.
Asenne kaupunginjohtajalla on ainakin kunnossa ja ymmärrän myös valmiuden laittaa itsensä likoon uusien asioiden puolesta-jo nykyinen taloustilanne vaatii riskinottajia ja edelläkävijöitä.
Salonseudulla asuva Europositronin sijoittajaryhmä on ollut alkurahoittamassa uutta alumiiniakkua.
Yksityisten kuntalaisten pitää nykyisin olla suunnannäyttäjinä ja riskinottajina.
Tämäntapaiset summat pitävät yrityksen pystyssä, mutta eivät riitä patentointiin eivätkä kuluihin, joita tulee kun haetaan suursijoittajia ympäri maailmaa.
Luova järjenkäyttö tai kaikenlainen etukäteen tekeminen tulevaisuuden eteen on suurta viisautta.
Itse näen kuntien roolin tulevaisuudessa aika erinlaisena verrattuna nykyisyyteen ja menneisyyteen.
Olemmeko edelläkävijäkunta myös keksintöjen rahoittajina? Mielestäni kuntien tulopohjaa pitää laajentaa muilla tuloilla. Pelkkä erilaisten veromallien miettiminen on tullut tiensä päähän.
Olen vahvasti sillä kannalla, että siedettävä kuntaverotaso saavutettaisiin tämäntapaisella mallilla. Salonseudun kuntapalveluita pitää tietenkin jatkossakin kehittää ja pitää tämä erittäin hieno seutukokonaisuus elinvoimaisena.
Kaupunginjohtaja varmasti alkaa selvittää tämäntapaista mallia. Onko lakiesteitä-kuka vastustaa-onko vaihtoehtoja-onko riskinsietokykyä yms.
Kehittämiskeskuksen kannan tiedän melko varmasti jo etukäteen-tämäntapainen toiminta on heille arvovaltatappio. Yhteistyötä tarvitaan kuitenkin myös sinne päin. Kun Nokia lähtee lopullisesti Salosta-tarvitaan viimeistään jotain uutta.
Palaillaan asiaan.
Ab Europositron Oy:n sijoittajaryhmän puolesta:
Ilkka Laakso