Oikeusministeri Tuija Brax; Perus-ja ihmisoikeuksien vastainen hallinnon toiminta on saatava oikeudenmukaiseksi. Edesvastuuttomuus, oikeuden piittaamattomuus on lopetettava, poliisien,syyttäjien ja tuomareiden osalta lailla.
Vastuuttomuus, ammattitaidottomuus ja elitismi oikeusturvan esteenä
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut kymmeniä tuomioita Suomelle liian pitkistä oikeudenkäynneistä. Oikeusministeriössä yritetään keksiä keinoja oikeudenkäyntien lyhentämiseksi. Yleisesti on hämmästelty ehdotusta, jossa tuomio voisi alentua rahalla tai rikoksen tunnustamisella, joilla tuomioistuinten ruuhkat joidenkin mielestä helpottuisivat. Yle1:n A-Talk -ohjelmassa (26.11.2009) käsiteltiin näitä ongelmia ja kysyttiin, palauttavatko tällaiset toimet Suomen takaisin oikeusvaltioiden joukkoon?
EOK:n mielestä on positiivista ja huomionarvoista, että viranomaisissa ja valtaapitävissä on tahoja, jotka myöntävät julkisesti kansalaisten oikeusturvaongelmien olemassaolon. Tärkeä askel ongelmien poistamiselle, ennaltaehkäisylle ja kansalaisten oikeusturvan parantamiselle on, että ongelmat tunnistetaan ja tunnustetaan. Mainitussa A-Talk -ohjelmassa raapaistiin kuitenkin vain kevyesti pintaa tai nähtiin pieni palanen jäävuoren huipusta.
EOK haluaa tuoda tähän keskusteluun mukaan viranomaisten piittaamattomuuden perus- ja ihmisoikeuksia kohtaan. Kaikki poliisit, syyttäjät ja tuomarit eivät edes tunnista niitä. Lakia soveltavilta virkamiehiltä puuttuu lähes kokonaan sellainen päättelyä ja päätöksentekoa koskeva koulutus, jolla päätöksenteon yleisiä virhetaipumuksia voidaan vähentää. Tosiasiassa suomalaista viranomaispäätöksentekoa leimaa ammattitaidottomuus.
Yksi väärä päätös voi tuhota ihmisen elämän ja usein myös hänen lähipiiriään. Kuitenkin yhä useammin päätöksiä tekevät ovat etääntyneet siitä todellisuudesta ja niistä seurauksista, joita virheellinen päätöksenteko aiheuttaa.
Suomalaisen oikeuskäytännön mukaan lain rikkomisella on yleensä joitakin seurauksia. Myös Euroopan ihmisoikeussopimus on lakina voimassa. Yli 100 tuomiota Suomelle Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta ei ole johtanut yhdenkään näistä vastaavien virkamiesten osalta syytteeseen tai mihinkään muuhunkaan tuntuvaan toimenpiteeseen. Sen sijaan pk-yritysten vastuuhenkilöiltä nämä samat ihmisoikeusloukkaajavirkamiehet saattavat tuhota elämän edellytykset yrityksen pienenkin virheen vuoksi.
Muutkaan viranomaisten virheet ja väärinkäytökset eivät johda niiden tekijöiden suhteen juuri koskaan mihinkään tuntuviin seurauksiin. Korkein oikeus on katsonut tuomarin omaksi edukseen tekemät useat väärien tietojen merkinnät tuomioistuimen rekisteriin mitättömäksi sakkoasiaksi, vaikka oikeuskansleri oikeutetusti vaatii viran menetystä.
Kansalaisten yhdenvertaisuuden periaate ei toteudu lakia soveltavan virkamiehistön ja heidän vallankäyttönsä kohteiden suhteen. Oikeusministeri Tuija Braxin työryhmän ehdotuksen toisivat samanlaisen elitistisyyden ja epäyhdenvertaisuuden myös oikeuspalveluiden tarjontaan.
Uusien suunnitelmien mukaan kaikkia oikeudenkäynneissä toimivia lakimiehiä valvoisi jatkossa Suomen Asianajajaliitto, joka on puhtaasti palvelujen tarjoajien liitto ilman mitään edustusta oikeuspalveluiden käyttäjiltä ja kuluttajilta. Tilanne on sama, jos työnantajien yhdistys asetettaisiin valvomaan työntekijöiden oikeuksia tai kuluttajien oikeuksia valvoisi kauppiaiden liitto. Suomen Asianajajaliiton toiminta “valvojana” edustaa oikeuspalveluiden käyttäjiä ja kuluttajia halventavaa elitismiä.
Asianajaja tai lupalakimies, joka tarjoaa oikeuspalveluja kuluttajille muita paremmilla ehdoilla tai tuo asiakkaiden kohtaamia vääryyksiä esille lavastettaisiin ”hyvän asianajotavan rikkojaksi” tavalla tai toisella. Lukuisat Suomen Asianajajaliiton jäsenet ovat tuoneet tämän yksityisesti EOK:n edustajille esille jo nyt Suomen Asianajajaliiton ”valvonnan” toimintatavoista, mutta koko uran tuhoavan koston pelossa he vaikenevat julkisuudessa tästä, ja toivovat EOK:n pitävän tätä asiaa esillä.
Yhä useammat ihmiset ovat EOK:lle ilmaisseet vihaansa sitä tilannetta kohtaan, joka vallitsee viranomaisten toiminnassa ja oikeuspalveluiden tarjonnassa. EOK:n piirissä korostetaan voimakkaasti rauhallisia ja varsinkin väkivallattomia keinoja epäkohtien korjaamiseksi.
Jos vastuuttomuus, ammattitaidottomuus ja elitismi saavat jatkua, syventyä ja laajentua, EOK ei kykene välttämättä enää estämään oikeusmurhan uhrien arvaamattomia reaktioita sorrosta vastaavia henkilöitä kohtaan.
Oikeusturvaterveisin
Jarmo Juntunen
toiminnanjohtaja
ja
EOK jäsen no.11471 Emerituskeksijä
This entry was posted on 29 Nov 2009 at 10:26 by rainer and is filed under Uutiset.